3-MEMPHIS(Egypt):Capitala antica a Egiptului.
Orasul Menphis (situat langa actualul oras, Mit-Rahineh, la sud de Cairo) a fost intemeiat in jurul secolului XXXII i.Hr. de Menes si Tanis care au unit cele doua regate ale Egiptului. Menphis a atins apogeul ca centru al cultului zeului Ptah. A trecut apoi printr-o perioada de declin datorita ridicarii Thebei, fiind revitalizata sub dominatie persana, situandu-se apoi pe un ferm loc doi odata cu ridicarea Alexandriei. Menphis a fost in final abandonata si a devenit sursa de piatra pentru orasele invecinate.
In biblie Menphis este numit Moph sau Noph.
4-PETRA(Iordania):Structura de piatra gravata in stanca.
Petra (piatra in Greaca) este un sit aerheologic in sud-estul Iordaniei, se intindea de la Marea Moarta pana la Golful Aquba.
Este faimos ca avand multe structuri de piatra gravate in stanci. Situl arheologic ascuns a fost gasit de un exploator elvetian Johann Ludwig Burckhardt in 1812.
5-POMPEII(Italia): Distrus de vulcan.
ziua eruptiei
Pompeii a fost un oras roman in apropierea orasului Napoli, din Italia. In urma eruperii vulcanului Vezuviul in anul 79 D.c. orasul Pompeii a fost distrus in totalitate si acoperit cu un strat gros de lava si cenusa. In 1748 intamplator a fost descoperit, dupa ce o alta localitate (Herculaneum) distrasa de eruptia vulcanului Vezuvius, fusese descoperita in 1738. In prezent Pompeii este una dintre cele mai importante atractii turistice ale Italiei.
Ultima zi a orasului Pompeii.
6-PALMYRA(SIRIA):Mandria desertului.
Palmyra era in perioada antica un important oras din centrul Siriei. A fost pentru o lunga perioada, un oras vital pentru calatorii cu caravana, care treceau desertul Siriei. Orasul este amintit in documentele Babiloniene ca fiind inainte de perioada imperiului Semitic.
Palmyra a fost un oras elegant si bogat localizat langa rutele caravanelor ce legau Persia de porturile mediteranei ale Siriei si Feniciei.
In perioada de mare prosperitate cetatenii arabi ai Palmyreiadoptasera obiceiuri modul de a se imbraca si din Est de la iraniei si din Vest de la Greco-Romani. Orasul Palmyra este mentionat si in Biblie ca un oras din desert construit de regele Solomon al Iudeilor.
Dupa anul 800 d.Hr. oamenii au inceput sa abandoneze orasul.