Pages

About Me

My photo
Un blog despre lucruri reale dar in acelasi timp ciudate, bizare din lumea noastra. Pregateste-te sa ramai surprins!

www.showstyle.ro

Friday, September 28, 2007

10 Most Amazing Lost Cities

7-PALENQUE(MEXIC):Unul dintre cele mai frumoase orase maiase.



Palenque este un oras maias din perioada antica situat langa raul Usamacinta din Mexic. Contine una dintre cele mai fine arhitecturi sculpturi si bazoreliefe pe care cultura maiasa le-a creat. Pentru prima data a fost ocupat aprox. 100 mii ani i.Hr. In timpul epocii sale celei mai infloritoare multe piete si cladiri inclusiv templul-mausoleu inchinat celui mai important rege , au fost construite in Palenique.

Orasul maias a fost atacat de un oras rival dupa care a fost abandonat. Descoperirea lui sa produs in sec XVIII, fiind descoperit asa tarziu din cauza aluviunilor aduse de inundatii. Odata ce ai ajuns sa vezi ruinele, orasul devine o obsesie.




8-VIJAVANAGAR(INDIA):Capitala celui mai mare imperiu hindus care a fost vreodata.




Imperiul a fost fondat pe dinastia Sangoma. A devenit o putere cand a inceput sa controloze aproape toata peninsula. Comparabil cu Dephi cu o populatie de jumatate de milion acoperea 33 km2 si era inconjurat de mai multe fortificatii. Bogatia ii venea din controlul comertului de condimente si din industria cu bumbac.

Bazarurile sale erau deschise ca centre de comert international. Caderea imperiului a venit dupa luptele cu o alianta a sultanilor din sudul peninsulei. Un templu neterminat din capitala Vija, contine o arta unica in lume, pilonii templului plin de sculpturi reverbereaza muzical la atingere.





9-EPHES(TURCIA):Unul dintre cele mai importante orase ale crestinatatii timpurii.



Ephes era un oras grecesc in Anatolia antica, fondat de colonisti din Atena veniti in sec.X, i.Hr. In Ephis era una dintre cele 7 biserici din Asia careia i se adreseaza Apocalipsa. Deasemenea era orasul unde erau ingropati gladiatorii.



Ephes era un important centru al crestinitatii. Aici Pavel a fost in disputa cu slujitori din templul lui Artemis care erau dependenti de acel templu.


10-SANCHI(INDIA):Cele mai bine conservate monumente budiste.



Orasul este protejat de UNESCO, se afla in centrul Indiei langa raul Betwa. Templele budiste sunt inconjurate de roci imense asezate in forma de grilaj cu patru porti, iar pe fiecare sunt incustrate fagmente din viata lui Buddha.