Pages

About Me

My photo
Un blog despre lucruri reale dar in acelasi timp ciudate, bizare din lumea noastra. Pregateste-te sa ramai surprins!

www.showstyle.ro

Tuesday, March 31, 2009

TRATAMENTE MEDICALE CHINUITOARE DIN EVUL MEDIU

Chirurgia cataractei oculare: Procedura dureroasa care rareori salva vederea pacientilor.

O operatie de eliminare a cataractei includea introducerea unui instrument ascutit, un cutit sau un ac foarte mare prin cornee. In timp operatia de cataracta sa imbunatatit in Europa Medievala. Seringa a fost utilizata pentru extragerea de cataracta prin aspiratie.
Ritualuri pagane si religioase ca forma de vindecare.



Medicina in evul mediu a fost o combinatie intre ritualuri pagane, religioase si stiintifice. Ca biserica sa castige mai mult control, ritualurile pagane au fost declarate infractiuni si pedepsite. O astfel de infraciune putea fi atunci cand:

-"vindecatorul" se apropia de casa unde se afla un om bolnav.

Pacientii care aveau "ciuma bubonica" erau pusi sa faca cea mai grea munca, dupa care trebuiau sa isi spuna in gest de spovedire toate pacatele unui preot. Aveau sanse de supravietuire (in viziunea preotilor) numai daca marturisirea pacatelor era extrem de corecta.



Chirurgie: brutal, chinuitor si groaznic de dureros.






Chirurgia in evul mediu a fost brutala, greu de inteles si foarte dureroasa. Chirurgii au avut o foarte slaba intelegere a anatomiei umane, tehnica de anestezie si antiseptica neadecvata de a mentine plagile si inciziile departe de infectii. Nu a fost foarte placut sa fi pacient in timpurile acelea dar cand in joc era viata lor pacientii nu aveau de ales. Pentru a fi scutiti de dureri ei suportau dureri inimaginabile si cu putin noroc se puteau face mai bine.



Operatiile la inceputul evului mediu erau facute de catre calugari, acestia avand acces la cele mai bune carti medicale adesea scrise de carturari arabi. In 1215 Papa a interzis calugarilor sa mai practice chirurgia, asa ca au instruit tarani pentru a efectua diferite interventii chirurgicale. Fermierii care aveau experienta in castrarea animalelor au inceput de la a scoate cate un dinte dureros pana la operatii complicate de cataracta. Dar au avut loc si mari succese. Arheologii din Anglia au gasit un craniu de om din anul 1100 despre care sa spus ca a fost lovit in cap cu un obiect contondent. O examinare mai detaliata a aratat ca omul a fost salvat printr-o operatie. O bucata din craniu a fost ridicat pentru a permite segmentelor de oase distruse sa fie eliminate. Prin aceasta a eliminat presiunea de pe creier si omul a fost salvat. Putem doar ghici cat de dureros a fost!