Cele mai reprezentative case prezidentiale.
Casa Alba(SUA)
Casa Alba in 1860
Arhitectul Casei Albe a fost ales printr-un concurs de noua propuneri. ( A fost primita o propunere chiar si din partea unui anonim Thomas Jefferson.) Presedintele Washington a calatorit de-a lungul orasului pentru a-si face alegerea. Decizia a fost scurta la vederea propunerii lui James Hoban, un irlandez din Charleston, California de Sud. Cladirea pe care Hoban a proiectat-o era clar influentata de primul si al doilea etaj al Casei Leinster un palat ducal din Dublin, Irlanda, palat ce serveste astazi casei Parlamentului irlandez. Prima piatra de temelie a fost pusa pe 13 octombrie 1792. Un jurnal tinut de un responsabil cu constructia arata ca temelia casei rezidentiale a fost sapata de sclavi. Sclavi au fost folositi pana la punerea fundatiei. Constructia initiala -sa intins pe o perioada de opt ani si a costat 2,5 mil $. Cu toate astea nu este inca finalizata. Casa Alba a fost gata de a fii ocupata la 1 noiembrie 1800.
Kremlin (Rusia)
Kremlinul este un complex istoric de fortificatii in mijlocul Moscovei orientat catre raul Moskva in sud, Catedrala Sf. Vasile in nord(deseori fiind confundata cu Kremlinul insusi), Piata Rosie la est si gradina Alexandru la est. Fortificatiile rusesti(kremlin insemnand in ruseste fortificatie) insumeaza patru palate, patru catedrale, inconjurate de Peretii Kremlinului cu Turnurile Kremlinului.
Prima inregistrare a constructie kremlinului a fost din ordinul lui Ivan Kalita la sfarsitul anului 1320 inceputul anului 1330, dupa ce Petru Arhiepiscopul Rusie si-a mutat scaunul de la Kiev la Moscova. In 1475 Principatele medievale rusesti au fost unite de catre printul Ivan III Cel Mare care si-a luat titlul de Printul Cel Mare al Tuturor Rusilor. El a vazut in Moscova succesorul legitim al Romei si Constantinopolului. Pentru a-si duce la indeplinire ambitiile imperiale a organizat reconstructia Kremlinului invitand un numar de arhitecti cunoscuti din Italia renascentista. In perioada invaziei lui Napoleon in 1812, armata franceza a ocupat Kremlinul intre 2 septembrie si 11 octombrie. Cand Napoleon a cucerit Moscova a ordonat distrugerea Kremlinului. Depozitul de arme al Kremlinului, cateva parti din Peretii Kremlinului, cativa pereti ai turnurilor au fost distruse de explozie iar incendiile urmate de explozie au distrus camerele din fata ale palatelor si bisericile. Deflagratiile au continuat trei zile de pe 21 pe 23 octombrie. Din fericire ploaia a oprit incendiile si pagubele au fost mult mai mici decat sa intentionat. Guvernul a fost mutat la Petrograd si remutat la Moscova in 1918 de catre sovietici. Complexul serveste acum ca rezidenta oficiala a presedintelui Rusiei.
Casa Poporului(Romania) 1 mai 1986
Palatul Parlamentului cunoscut sub numele de Casa Poporului inainte de revolutie masoara 270m pe 240m, 86 m inaltime si 92m sub pamant. Are 12 nivele la suprafata si alte 8 subterane. Construirea palatului Parlamentului a inceput in anul 1983, ceremonia asezarii pietrei fundamentale avand loc la 25 iunie 1984. Cladirea are o suprafata desfasutata de 330.000m2, inscriindu-se in Cartea Recordurilor la capitolul "Cladiri Administrative" pe locul doi in lume dupa cladirea Pentagonului, iar din punct de vedere al volumului 2.550.000m3 pe locul trei in lume dupa cladirea de ansamblare a rachetelor spatiale de la Cape Canaveral din Florida si dupa piramida lui Quetzalcoatl din Mexic. Pentru comparatii se poate mentiona ca aceasta cladire depaseste cu 2% volumul piramidei lui Keops din Egipt.
Dupa cutremurul din 1977, nicolaie Ceausescu a ordonat reconstruirea bucurestiului ca un oras nou, un stat in stat ca o replica a orasului stat din Corea de Nord, Pyong Yang. Santiereul proriu zis a inceput in anii 1980 cu demolarea a peste 7 km2 din vechiul centru al capitalei si relocarea a peste 40.000 de oameni din aceasta zona. Dintre cladirile disparute se numara
Manastirea Vacaresti, Spitalul Brancovenesc, Arhivele Nationale, Stadionul Republica si altele.
Din 1994 cladirea gazduieste sediul Camerei Deputatilor. Din 1995 gazduieste sediul Initiativei de Cooperare Sud-Est Europeana, origanizatie ce are ca scop o colaborare pentru reducerea criminalitati. In perioada 2003-2004 a fost construita o anexa din sticla de-a lungul ascensoarelor exterioare cu scopul facilitarii accesului la Muzeul National de Arta Contemporana deschis in 2004. O mare parte din cladire (aripa vestica, parte din aripa de est, parte din al doilea nivel, nivelul trei subsol si celelalte aflate sub acesta) urmeaza a fii terminate. Intre timp, o parcare subterana se construieste il locul unui fost stadion folosit ca depozit momentan, care a fost acoperit in timpul constructiei palatului. De asemenea se are in plan construirea unor tunele ce leaga Calea 13 Septembrie cu subsolul cladirii.