Pages

About Me

My photo
Un blog despre lucruri reale dar in acelasi timp ciudate, bizare din lumea noastra. Pregateste-te sa ramai surprins!

www.showstyle.ro

Wednesday, May 20, 2009

CELE MAI FASCINANTE RUINE DIN LUME!

Machu Picchu (Peru)

Cea mai renumita dintre toate ruinele, pare să fie suspendata între doi munţi şi este adesea pierduta în ceaţă. Nu poate fi văzuta mai jos de la Valea Urubamba şi este un loc feeric, mai ales având în vedere că incasi nici nu au auzit de "roata" atunci când au construit-o. Machu Picchu a fost construit la mijlocul secolului XV, dar din moment ce existenţa sa nu a fost înregistrata de către cuceritorii spanioli, care au ocupat locul in 1530, nu se stie cu adevarat care a fost scopul construiri sale. Multe din ruine includ ceremoniale caracteristice, aşa că s-ar putea, eventual să fi fost un sanctuar religios.

Incasi nu au avut nici un fel de scriere si nu au lasat in urma nicio inregistrare scrisa, iar arheologii au ramas sa puna cap la cap de ce Machu Picchu a fost construit, in ce scop, si de ce a fost acesta atat de repede parasit.


Babylon (Irak)


La aproximativ 90 de kilometri sud de Bagdhad se afla ruinele antice Babylon, numele original "Bab-ili" poate fi tradus ca "Poarta a zeilor". Babylon, unul dintre cele mai renumite oraşe din antichitate, pentru rafinamentul sau, salon de frumusete si splendoare. In clasicism,
despre pereţi orasului Babilon s-a vorbit cu uimire si admiratie, in timp ce in "gradina Hanging"
s-a constituit una din cele şapte minuni ale lumii.


Palenque (Mexico)


Ruinele Palenque sunt printre cele mai importante situri arheologice Mayan din Mexic şi America Centrală. Aflate pe o terasă cu vedere la câmpia de coastă din Golful Mexic, Palenque se pierde in padurea tropicala densa la poalele muntilor Tumbala din Chiapas, Mexic.

Desi analiza pietrelor de ceramica demonstreaza ca zona a fost ocupata in anul 100 i.H. cea mai mare parte a cladirilor pe care noi le vedem in zilele noastre au fost construite intre sec VI-X. Cel mai mare domnitor al acestui oras-stat a fost Pacal, care a preluat puterea în 603 i.H. si a inceput o constructie arhitecturala de cladiri inovatoare care au durat pe toata perioada domnie sale de 68 de ani. Una dintre cele mai impresionante proiecte a fost Palatul. Peretii si acoperisurile sale sunt acoperite cu stuc sculptat ilustrând ceremonii şi activităţi de conducători şi zei. O alta structura magnifica, Templul din Inscripţii, conţine tablete de istorie stramoseasca realizate cu mult timp în urmă de domnitori. Doar 34 de cladiri sunt inca in picioare in zilele nostre din aproximativ 500 sapate cu secole in urma.


Ayutthaya (Thailand)


Ayutthaya, al cărei nume înseamnă " de neinvins", în sanscrită, nu poate fi la fel de popular ca Bangkok, Chiang Mai sau Phuket, dar este unul din cele mai vizitate puncte turistice din Thailanda.

În tinereţe, Ayutthaya a fost o metropola internationala rivalizand in acel timp cu celebre capitale europene. A fost un regat prosper, vecin cu Birmania (Myamar-ul de azi) ravnit de acestia, astfel incat armata birmaneza a atacat si a ars orasul. Astăzi, doar rămăşiţe ale imperiului au rămas care fac parte din ceea ce este acum cunoscut sub numele de Ayutthaya Park, care este listat ca un Patrimoniului Mondial UNESCO.

Colosseum (Italy)


Una dintre cele mai mari opere de arhitectura romana şi probabil cea mai recunoscuta ruina din lume este Colosseum sau Coliseum roman - este un amfiteatru eliptic în centrul orasului Roma (Italia), cel mai mare construit vreodată în Imperiul Roman.

De aproximativ 50.000 de locuri Colosseum a fost construit pentru luptele de gladiatori si spectacole publice. Alte manifestari publice: cel mai mare joc de lupte din lume, vanatoare de animale, executii, lupte celebre. Se spune ca in Colosseum au murit peste 500.000 de oameni si un milion de animale salbatice.

Cu toate ca in sec XXI Colosseum este partial o ruina ca urmare a cutremurelor devastatoare si a forturilor de piatra, ramane simbolul Imperiului Roman. Este una dintre cele mai populare atractii turistice din Roma si pastreaza legaturi stranse cu biserica Romano-Catolica. In fiecare vineri Papa conduce o slujba "Calea Crucii" procesiune în jurul a diferite niveluri din amfiteatru.


Tikal (Guatemala)
Tikal este unul dintre cele mai mari situri arheologice şi centre urbane din perioada pre-columbiana, civilizatia Maya. Acesta este situat în regiunea arheologica de la Petén, bazin în nordul Guatemalei. Acest uimitor sit face parte din Tikal National Park şi în 1979 a fost declarat Patrimoniului Mondial UNESCO.

Tikal a fost unul dintre cele mai importante centre culturale şi de populaţie din civilizatia Maya. Desi arhitectura monumentala dateaza din sec IV i.H. Tikal a ajuns la apogeu in perioada clasicismului. După sfârşitul perioadei clasicismul tarziu, niciun important monument nu a mai fost construit la Tikal şi există dovezi că palatele de elita au fost arse. Aceste evenimente au fost cuplate cu o scădere treptată a populaţiei, culminând cu abandonul locului la sfarsitul sec X.