Pesterile Lascaux
Cunoscute ca "Capela Sixtina a Preistorie", Pesterile Lascaux, un complex de pesteri din sud-vestul Frantei contine cele mai remarcabile picturi de pestera din paleolitic din lume de cel putin 15 mii de ani. Pestera a fost descoperita in 1940 de 4 adolescenti, accesul publicului s-a facut imediat dupa incheierea celui de-al-doilea Razboi Mondial. Din 1955 dioxidul de carbon produs de 1200 de vizitatori pe zi a produs vizibile pagube picturilor. Pestera a fost inchisa publicului in 1963 in folosul pastrari artei.
Pesterile Altamira
Au fost descoperite in nordul Spaniei. Ca in cele mai multe cazuri si aceasta a fost descoperita din intamplare in 1868 de catre un vanator local. Dar abia in 1875 au fost exploatate de catre un nobil local la cererea fiicei sale.
Calitatea uimitoare si faptul ca sau pastrat atat de bine ia facut pe specialisti sa se indoiasca de autenticitatea lor. Demonstratia autenticitatii a durat foarte mult si abia la inceputul sec. XX au fost intr-un final acceptate ca autentice dupa ce au fost gasite ramasite in pestera din epoca de piatra. Picturile din pestera Altamira raman dovada a culturii Magdaleniene (acum 15 mi de anii) din sudul Europei. O expresie celebra a lui Picasso " Dupa Altamira totul e de cadenta".
Pesterile Chauvet
Sunt localizate in sudul Frantei. Au devenit faimoase in 1994 dupa ce un grup de speologisti au descoperit ca peretii erau decorati cu picturi artistice din Paleolitic, pestera mai continea fosile de animale, inclusiv animale care in zilele noastre nu mai exista si podeaua pastra inca amprentele picioarelor unor animale si oameni. In curand au devenit reprezentative ptr. arta preistorica in lume.
Pestera este neobisnuit de larga si calitatea, cantitatea si conditiile lucrarilor gasite au fost numite spectaculoase. S-a descoperit ca pesterile au fost ocupate de oameni in doua perioade distincte; cea mai mare parte a lucrarilor dateaza din prima parte(acum 30 de mi de ani), iar amprentele umane din a doua perioada (acum 25 de mi de ani).