Pages

About Me

My photo
Un blog despre lucruri reale dar in acelasi timp ciudate, bizare din lumea noastra. Pregateste-te sa ramai surprins!

www.showstyle.ro

Monday, October 01, 2007

Oct. 01. 2007 Cele mai ciudate insule din lume.

1-GUNKANJIMA(Japonia): Insula fantoma.



Gunkanjima este una dintre cele 505 insule nelocuite apartinand de regiunea Nagasaki din Japonia. Insula a fost populata intre 1887 pana in 1974 de un grup de mineri. O alta trasatura importanta a insulei sunt zidurile cladirilor ce inconjoara toata insula ca o fortareata.
Insula a functionat in perioada de maxima industrializare a Japoniei. Mitsubishi a cumparat insula in 1890, si a demarat un proiect de recuperare a echipamentelor miniere de pe fundul marii. Dupa 1916 Japonia a construit pe insula blocuri de apartamente rezistente taifunurilor.


In 1959 densitatea populatie era de 835 de persoane/ ha, cea mai mare densitate demografica inregistrata in lume vreodata. Cum petrolul a inceput sa inlocuiasca carbunele incepand cu anii '60, minele au inceput sa se inchida in toata Japonia. Mitsubishi a anuntat oficial inchiderea minelor in 1974, iar astazi insula este goala si pustie, de aceea este numita insula fantoma. Calatoria catre fosta mina de pe insula este interzisa.



2-SURTSEY(Islanda): Insula care fumega.



Pe una dintre coastele Islandei in dimineata de 14 noiembrie 1963 echipajul unei ambarcatiunii observa o coloana de fum negru ridicandu-se de deasupra apei. Ingrijorati ca ar putea fii o alta ambarcatiune in flacari, capitanul a directionat vasul catre acel loc. Odata ajunsi acolo, au descoperit nu o barca, ci o serie de explozii violente ce produceau cenusa. Era clar ca o eruptie vulcanica avea loc sub apa, nu departe de suprafata. Erau indiciile unui eveniment remarcabil, martorii formarii unei noi insule. Aparitia propriu-zisa a insulei a aparut mult dupa primele semne vazute de om.
Dupa mai multe zile, vulcanul a rupt suprafata apei formand o insula de 500m lungime si 45m inaltime. Insula a fost numita Surtsey dupa numele Surtur al unui foc imens din mitologie. Eruptia a continuat si insula a crescut mult mai repede decat ar fi putut oceanul sa o inghita. In acelasi timp alte doua vulcane au erupt in apropiere insa nici unul nu a format vreo insula.


Abia in aprilie 1964, eruptia vulcanului s-a incheiat si a fost clar ca insula va ramane. In august 1966 vulcanul erupe din nou, iar eruptia se va incheia un an mai tarziu. De atunci vulcanul a ramas adormit.
Insula a ajuns la 174m inaltime si aproape 3 km lungime. Partea de sud a insulei este cel mai sudic punct al Islandei.




3-PALM ISLANDS (Dubai): Insula facuta de mana omului.



Insulele Palm reprezinta complexul cel mai mare de insule artificiale din lume. Constructia este realizata in apele teritoriale ale Emiratele arabe, constructorul este o companie olandeza.
Insulele sunt: insula Jumeirah, insula Jebel Ali si insula Deira. Locatia se afla in golful Persic si insumeaza 520km de plaja. Primele doua insule stau pe 100 milioane m3 de piatra si nisip. Insula Deira, este compusa din 1 miliard m3, de piatra si stanca, la fel de mare ca si Parisul. Intre cele 3 insule sunt mai mult de 100 de hoteluri de 5 stele, plaje private care se intind langa vile si apartamente rezidentiale, parcuri acvatice, restaurante, mall-uri, centre sportive si spa.
In iunie 2001 a inceput constructia primei insule, in 2004 s-a terminat constructia celor 3 si a fost anuntata deschiderea complexului. Dar constructia finala se va incheia peste 10-15 ani.



va urma...