Pages

About Me

My photo
Un blog despre lucruri reale dar in acelasi timp ciudate, bizare din lumea noastra. Pregateste-te sa ramai surprins!

www.showstyle.ro

Friday, November 30, 2007

PERSONALITATI CARE AU MARCAT LUMEA...



IOSIF STALIN(1879-1953): Dictator absolut al URSS , din 1922 pana la mortea sa , in 1953 , Stalin a facut din tara sa o superputere mondiala , chiar daca a instaurat unul dintre cele mai represive regimuri politice din istorie.
In momentul in care Adolf Hitler si-a extins dominatia asupra Europei , la sfarsitul anilor 1930 , Stalin nu avea nici cea mai mica dorinta de a se opune acestei antiteze idiologice la comunism. In conditile in care a fost respins in multe randuri de puterile democrate se indreptea chiar spre Hitler, incheind pactul de neagresiune nazist-sovietic la 23 august 1939. Rusia s-a bucurat doar scurt timp de privilegile oferite de pactul Ribbentrop-Molotov , ocupand Finlanda in primavara anului 1940. Dupa incalcarea pactului de catre Germania , si debutul ofensivei naziste impotriva URSS , Stalin s-a vazut obligat sa preia personal comanda Armatei Rosii , datorita lipsei masive de ofiteri, o urmare a regimului de epurare. Prestigiul de strateg si lider militar castigat de Stalin i-a conferit la mijlocul razboiului o pozitie solida in cadrul negocierilor de la Teheran.















ADOLF HITLER(1889-1945)
Nascut la 20 aprilie 1889, în orasul Braunau am Inn din Austria, Adolf Hitler a fost unul dintre cei mai importanti si influenti oameni politici national-socialisti germani. Între 1904 si 1905 a studiat la liceul Steyr, si a esuat sa între la Academia de Arte Frumoase din Viena în 1907 si 1908. În 1920, el a devenit seful Partidului National-Socialist al Muncitorilor Germani (NSDAP), iar pe 30 ianuarie 1933 devine cancelar al Germaniei. Dupa un an (2 aug. 1934), Hitler a devenit conducator (Führer) al statului german, si a fost creatorul unui regim bazat în special pe rasism.
In lucrarea “Mein Kampf” si in numeroase discursuri , Adolf Hitler sustinea politica de “Lebensraum” – nevoia populatiei Germane de a-si extinde spatiul de viata , de locuit.Adept al teoriei Drang nach Osten (Extinderea spre Est) ,Hitler era in special interesat de URSS ,cu precadere de Ucraina ,unde intentiona sa creeze coloni germane, avand ca exemplu de baza hegemonia Marii Britanii asupra Indiei.
Cursul predefinit al amplului plan de cucerire a lumii al Furer-ului il cunoastem : alianta cu Italia ,impartirea lumii alaturi de Anglia si cucerirea URSS. Primul punct a fost realizat in1938.Pentru a inlatura din drumul sau Polonia si Franta ,a acceptat Pactul de Neagresiune din 23 august 1939 ,cu URSS. In 1940 are loc esecul tratativelor cu Anglia.Astfel Hitler se vede obligat a purcede la al treilea punct.
Hitler a facut din Germania o adevarata masina de razboi si de asemeni a distrus casele, familiile si vietile celor pe care îi considera "rasa nepotrivita" din care faceau parte si evreii. A intreprins o actiune de ucidere in masa a milioane de oameni: evrei, polonezi, crestini si alte minoritati etnice sau religioase. Spre sfârsitul razboiului, când devenise evident ca Germania va cadea, s-a sinucis, pe 30 aprilie 1945 la Berlin.





ION ANTONESCU(1882-1946)
A fost dictatorul Romaniei de-a lungul celui de-al doilea razboi mondial,Antonescu si-a impins tara spre o alianta dejavantajoasa cu Germania nazista. Ion Antonescu a avut parte de o cariera militara infloritoare, ocupand functile de atasat militar, la Paris si Londra , sef al Marelui Stat Major (1934) si ministru al apararii(1937). In 1938 , la scurt timp dupa instaurarea regimului dictatorial a lui Carol II , Antonescu a fost demis din functie , datorita asocierii cu Garda de Fier , partid de orientare extreme dreapta , facand parte din cadrul Miscarii Legionare. Insa Antonescu si Garda de Fier au prelucrat conducerea tarii in 1940, dupa ce teritoriul Romaniei fusese divizat intre Tripla Axa si Uniunea Sovietica , in perioada iunie –septembrie. Antonescu si-a exercitat prerogativele de dictator in stilul lui Adolf Hitler si si-a declarat deschis loialitatea fata de Germania. Cand propriul sau aliat , Garda de Fier, a instituit un regim de teroare si coruptie, in 1940-1941, Antonescu a reprimat cu success Miscarea Legionara , apoi a recastigat sprijinul larg al populatiei ca urmare a initieri a unui program de reforma interne.
Desi s-a dovedit un conducator competent in anii razboiului si mult mai putin represiv decat aliatii fascisti , Antonescu pierdea sprijinul populatiei odata cu cresterea pierderilor umane si material de razboi. Dupa lovitura de stat din 23 august 1944, dictatorul a fost dus mai intai in URSS , apoi judecat de Tribunalul Poporiului, la Bucuresti.Condamnat la moarte pentru crime de razboi , a fost executat la Jilava , la 1 iunie 1946.