Pages

About Me

My photo
Un blog despre lucruri reale dar in acelasi timp ciudate, bizare din lumea noastra. Pregateste-te sa ramai surprins!

www.showstyle.ro

Friday, September 28, 2007

10 Most Amazing Lost Cities

7-PALENQUE(MEXIC):Unul dintre cele mai frumoase orase maiase.



Palenque este un oras maias din perioada antica situat langa raul Usamacinta din Mexic. Contine una dintre cele mai fine arhitecturi sculpturi si bazoreliefe pe care cultura maiasa le-a creat. Pentru prima data a fost ocupat aprox. 100 mii ani i.Hr. In timpul epocii sale celei mai infloritoare multe piete si cladiri inclusiv templul-mausoleu inchinat celui mai important rege , au fost construite in Palenique.

Orasul maias a fost atacat de un oras rival dupa care a fost abandonat. Descoperirea lui sa produs in sec XVIII, fiind descoperit asa tarziu din cauza aluviunilor aduse de inundatii. Odata ce ai ajuns sa vezi ruinele, orasul devine o obsesie.




8-VIJAVANAGAR(INDIA):Capitala celui mai mare imperiu hindus care a fost vreodata.




Imperiul a fost fondat pe dinastia Sangoma. A devenit o putere cand a inceput sa controloze aproape toata peninsula. Comparabil cu Dephi cu o populatie de jumatate de milion acoperea 33 km2 si era inconjurat de mai multe fortificatii. Bogatia ii venea din controlul comertului de condimente si din industria cu bumbac.

Bazarurile sale erau deschise ca centre de comert international. Caderea imperiului a venit dupa luptele cu o alianta a sultanilor din sudul peninsulei. Un templu neterminat din capitala Vija, contine o arta unica in lume, pilonii templului plin de sculpturi reverbereaza muzical la atingere.





9-EPHES(TURCIA):Unul dintre cele mai importante orase ale crestinatatii timpurii.



Ephes era un oras grecesc in Anatolia antica, fondat de colonisti din Atena veniti in sec.X, i.Hr. In Ephis era una dintre cele 7 biserici din Asia careia i se adreseaza Apocalipsa. Deasemenea era orasul unde erau ingropati gladiatorii.



Ephes era un important centru al crestinitatii. Aici Pavel a fost in disputa cu slujitori din templul lui Artemis care erau dependenti de acel templu.


10-SANCHI(INDIA):Cele mai bine conservate monumente budiste.



Orasul este protejat de UNESCO, se afla in centrul Indiei langa raul Betwa. Templele budiste sunt inconjurate de roci imense asezate in forma de grilaj cu patru porti, iar pe fiecare sunt incustrate fagmente din viata lui Buddha.



Tuesday, September 18, 2007

10 Most Amazing Lost Cities

3-MEMPHIS(Egypt):Capitala antica a Egiptului.


Orasul Menphis (situat langa actualul oras, Mit-Rahineh, la sud de Cairo) a fost intemeiat in jurul secolului XXXII i.Hr. de Menes si Tanis care au unit cele doua regate ale Egiptului. Menphis a atins apogeul ca centru al cultului zeului Ptah. A trecut apoi printr-o perioada de declin datorita ridicarii Thebei, fiind revitalizata sub dominatie persana, situandu-se apoi pe un ferm loc doi odata cu ridicarea Alexandriei. Menphis a fost in final abandonata si a devenit sursa de piatra pentru orasele invecinate.
In biblie Menphis este numit Moph sau Noph.




4-PETRA(Iordania):Structura de piatra gravata in stanca.



Petra (piatra in Greaca) este un sit aerheologic in sud-estul Iordaniei, se intindea de la Marea Moarta pana la Golful Aquba.
Este faimos ca avand multe structuri de piatra gravate in stanci. Situl arheologic ascuns a fost gasit de un exploator elvetian Johann Ludwig Burckhardt in 1812.



5-POMPEII(Italia): Distrus de vulcan.

ziua eruptiei



Pompeii a fost un oras roman in apropierea orasului Napoli, din Italia. In urma eruperii vulcanului Vezuviul in anul 79 D.c. orasul Pompeii a fost distrus in totalitate si acoperit cu un strat gros de lava si cenusa. In 1748 intamplator a fost descoperit, dupa ce o alta localitate (Herculaneum) distrasa de eruptia vulcanului Vezuvius, fusese descoperita in 1738. In prezent Pompeii este una dintre cele mai importante atractii turistice ale Italiei.


Ultima zi a orasului Pompeii.



6-PALMYRA(SIRIA):Mandria desertului.

Palmyra era in perioada antica un important oras din centrul Siriei. A fost pentru o lunga perioada, un oras vital pentru calatorii cu caravana, care treceau desertul Siriei. Orasul este amintit in documentele Babiloniene ca fiind inainte de perioada imperiului Semitic.
Palmyra a fost un oras elegant si bogat localizat langa rutele caravanelor ce legau Persia de porturile mediteranei ale Siriei si Feniciei.


In perioada de mare prosperitate cetatenii arabi ai Palmyreiadoptasera obiceiuri modul de a se imbraca si din Est de la iraniei si din Vest de la Greco-Romani. Orasul Palmyra este mentionat si in Biblie ca un oras din desert construit de regele Solomon al Iudeilor.
Dupa anul 800 d.Hr. oamenii au inceput sa abandoneze orasul.

Monday, September 17, 2007

10 Most Amazing Lost Cities

1-MACHU PICCHU(PERU):Orasul pierdut al Incasilor.




































Descoperite in 1911
de catre Hiram Bingham, ruinele orasului Machu Picchu sunt unele dintre cele mai frumoase localitati stravechi din lume. Varful muntelui atinge 2761,50m inaltime, legendele si miturile indicau ca Machu Picchu(insemnand "vechiul pisc" in limba Quechua) era adorat ca un loc sacru.
Machu Picchu pare sa fii fost folosit de incasi ca un loc ceremonial secret.

Multe dintre cărămizile cu care este construit, cântărind 50 de tone sau chiar mai mult sunt atât de precis sculptate şi unite cu atâta exactitate, încât îmbinările fără mortar nu permit nici măcar unei lame de cuţit să intre printre ele.

Patru secole au fost necesare pentru descoperirea unei fantastice fortăreţe ascunse printre piscurile de 4000 de metri ale anzilor peruvieni. Nu i se cunoaşte adevăratul nume, ce destinaţie avea şi de ce a fost părasită de bastinaşi în secolul XVI, fară a fi atacată de conchistadori. A scăpat neobservată de europeni până în secolul al XX-lea, când a primit şi numele de Machu Picchu.



2-ANGKOR (Cambogia):
Contine cel mai mare monument religios din lume.


























Angkor 1866.














Angkor vazut de sus.




























Tuesday, September 11, 2007

9/11 attack on America




cum a fost....


































cum a ajuns....








































ce va urma...

Monday, September 10, 2007

REVOLUTIE SAU LOVITURA DE STAT. CE MAI CONTEAZA. DEC. 1989

Steagul Republicii Socialiste Romania.



Inceputa la Timisoara printr-o demonstratie pasnica reprimata brutal de catre autoritatile din fortele de securitate revolutia romanilor s-a intins rapid in intreaga tara. Armata a trecut de partea populatiei . Pe strazile din Timisoara, Sibiu, Brasov, Bucuresti si alte orase din tara numarul tinerilor mortii pentru libertate continua sa creasca......

Revoluţia română din 1989 a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă şi demonstraţii la sfârşitul anului 1989, care au schimbat regimul comunist al lui Nicolae Ceausescu. Demonstraţiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul controversat şi execuţia lui Ceauşescu şi a soţiei sale Elena. Înainte de revoluţia română, toate celelalte state est-europene, trecuseră în mod paşnic la democraţie; Romania a fost singura ţară din blocul estic care a trecut printr-o revoluţie violentă şi în care conducătorii comunişti au fost executaţi.




1104 morti. 3352 raniti. Noi ne permitem acum luxul de a privi totul in date si cifre. Pentru peste o mie de familii, 22 decembrie nu este doar o data pomenita des la stiri inaintea sarbatorilor, ci data la care copiii lor nu s-au mai intors acasa.
Amintirea care le umbreste si le va umbri fiecare Craciun pana la sfarsitul vietii lor. Noi ne permitem luxul de a nu alege intre a fi golani, sau comunisti, huligani, sau activisti... Insa acest lux a fost cumparat cu sange de cei morti la Revolutie, iar familiile lor platesc si acum dobanda.


Ceausescu la proces.











































Mnifestatii pe strazile din Bucuresti.

Tuesday, September 04, 2007

Tabletele de argila din Orientul Mijlociu datand din zorii civilizatie contin prima marturie scrisa despre vietile si realizarile oamenilor

















Scrierea cuneiforma pe tablita de argila.

Timp de secole, nu au existat inscrisuri.Toate activitatile comunitare:piete, fortificatii, constructia canalelor puteau fii organizate prin viu grai, cu ajutorul traditiei si memoriei.Dar pe masura ce orasele deveneau mai complexe preotii, conducatorii si negustorii aveau nevoie de documente scrise.Prin anul 3000 i.Ch. sumerienii tineau registre de socoteli constand in cifre, date si imagini de obiecte, desenate pe tableta de argila.
Cam in acelasi timp, o forma primitiva de inscriere a aparut la 1600 km departare in Egipt si Mesopotamia, ceea ce poate insemna ca egiptenii au preluat ideea scrisului de la sumerieni.

















Prima hartie. Un scrib egipean pe nume Kay sta asezat scriind pe un sul de papirus. Cu papirus la dispozitie scrierea a putut trece de la scrijelirile in piatra la hieroglifele curgatoare facute cu toc si cerneala.


Dupa 3000 i.Ch. tabletele sumeriene au fost inlocuite cu placile de argila, tinute ca un bloc de desen pe antebrat. Un conducator nu mai putea mentine un contact direct cu supusii. Inscrisurile primeau intrebuintarii mult mai complexe.
Picturile de pe tabletele de argila incepeau sa se schimbe.Desenatul pe argila uda este anevoios , astfel ca scribii au inceput sa
foloseasca tocuri din trestie taiata oblic. Sistemul functiona destul de bine pentru listele de marfuri si actele de vanzare din cadrul unor comunitati mici. Pentru documente mai pretentioase : instructiuni la distanta pentru oficiali, tratate, descrieri de evenimente, cuneiformele vechi aveau limita. Atat in Mesopotamia cat si in Egipt s-a dezvoltat atunci un nou tip de scriere, in care semnele nu reprezentau o imagine, ci sunetul cuvantului.
De la semn la cuvant.
Inscriptiile religioase din mormantul lui Ramses VI cuprind cateva simboluri comune in scrierea hierogrifica egipteana. Scarabeul poate reprezenta un real -kheper . Dar valoarea sa sonora poate fi folosita prin alaturarea cu alte simboluri, formand cuvinte noi.
De la semn la nume.
Cateva din cele 7
00 de hieroglife sau "semne sacre" egiptene infatiseaza cele doua nume ale faraonului Homerheb. Ele incep cu zeul soim Horus, continua cu simboluri, iar deasupra semnele spun "Iubit de Amon" regele zeilor.


Scrierea cuneiforma a durat mult. Poporul din Elam, din Iranul de astazi, si-a inlocuit cu ea propria scriere. Pe la 1500 i.Ch. ea ajunsese in Turcia, unde hititii si hurianii si-au insusit-o.

La peste 1000 de ani dupa nasterea scrisului in Mesopotamia si Egipt, o alta scriere a fost inventata departe, dincolo de Muntii Himalaya, pe valea Fluviului Galben din China. Primul inscris chinezesc descoperit dateaza de la 1600 i.Ch. iar pe parcursul a 1700 de ani aceste simbolurii timpurii au evoluat, cu prea putine influente, catre caracterele de azi, fapt ce face din scrierea chineza cea mai veche scriere folosita astazi cu un stramos direct atestat.



Monday, September 03, 2007

Importante evenimente care au schimbat lumea.


Inainte ca istoria sa inceapa.
Cand gheata s-a retras,vanatorii si culegatorii si-au dezvoltat noi aptitudini, ce vesteau zorii civilizatiei.
Inceputurile istoriei se situeaza in negura timpului,pe cand apareau cele mai vechi inscrisuri acum mai bine de 5000 de ani. Insa timpul scurs de la scrierea acelor texte nu inseamna decat o clipa in comparatie cu imensa durata a preistorie care se naste o data cu primii membrii ai speciei noastre homo habilis acestia traind in estul Africii acum mai bine de 2,5 mil de ani.
Traind la inceput din vanat si cules hominizii aveau abilitati care in mii de ani s-au rafinat.
cu aproximativ un milion de anii in urma , membrii speciei cu creierul mai dezvolata Homo erectus invatasera sa stapaneasca focul si isi facuse imbracaminte si adaposturi rudimentare.
Acest lucru le-a permis sa migreze dincolo de Africa colonizand regiuni mai reci. Abia cu 100 000 de ani in urma a aparut specia noastra Homo sapiens, avand capacitatea sa gandeasca si sa vorbeasca , reusind in urma cu 10 000 de ani sa colonizeze intreaga lume.
Succesul primilor oameni este remarcabil cu cat a avut loc in Era Glaciara.


De la cultivatori la meseriasi
Dezvolatrea satelor si oraselor au facut ca oamenii sa nu mai migreze asa cum o facusera stramosii lor. Asa a devenit posibila producerea unor obiecte noi si voluminoase , inclusiv din ceramica netransportabile pe distante lungi. In acelasi timp prelucrarea materialelor ca piatra si osul a devenit mult mai complexa.



Dincolo de mormant.

O caracteristica umana veche este refuzatul de a admite ca moartea inseamna sfarsitul.
Chiar si omul de Neanderthal o ramura a lui Homo sapiens disparuta acum 35 000 de ani avea rirualuri de inmormantare, intr-un mormant s-au gasit chiari si flori.
In unele comunitati timpurii de cultivatori din Orientul Mijlociu oasele mortilor erau lasate sa fie curatate de vulturi ,inainte de a fii ingropate in casa.In Egiptul predinastic,exista obiceiul de a ingropa cadavrele in desert, unde nisipul impiedica degradarea si conserva pielea si parul.Acest lucru poate sa le fi sugerat egipteniilor de mai tarziu practica mumificarii.
















mumia lui Ramesses II