Palatul Potala: structura monumentala a Tibetului.
Cocotat pe dealul Marpo Ri, la 130 de metri deasupra vaii Lhasa, palatul Potala se ridica la mai mult de 170 de metri si este cea mai mare structura monumentala din intreg Tibetul. În 637 împăratul Songtsen Gampo a decis sa construiasca acest palat pe un deal, structura a rezistat pana in sec. al XVII-lea cand a fost incadrata in fundatia cladirilor antice care inca exista. Construirea prezentului palat a început în 1645 în timpul domniei celui de-al cincilea Dalai Lama şi in 1648 Potrang Karpo sau Palatul Alb a fost complet. Potrang Marpo sau Palatul Rosu a fost adaugat intre anii 1690-1694. Constructia acestuia a necesitat munca a 7000 de oameni si 1500 de artisti si artizani. Palatul Potala a fost doar putin deteriorat in timpul revolutiei tibetane impotriva invaziei chineze in 1959. Spre deosebire de majoritatea celorlalte structuri tibetane religioase, nu a fost ocupat de Armata Rosie intre anii 1960-1970, ca rezultat toate capelele si artefactele sunt bine conservate.
Castelul Mont Saint-Michel: castel medieval de pe o insula mica.
Castelul este situat in Franta, pe o cvasi-insulă de pe coasta Normandia, în apropierea Marii Britanii, care este total separata de continent, legata doar de o sosea ingusta construita in 1880. Antentie: refluxul este rapid, multi turisti au sfarsit innecati in demersul traversarii golfului nisipos. Spre deosebire de alte castele din Franţa, care au fost construite din motive de securitate sau placere, Mont Saint-Michel a avut destinul unei manastiri. Astăzi, castelul atrage peste patru milioane de vizitatori pe an, mult mai mult decât cele mai multe castele din Franţa şi a fost prezentat în numeroase filme, desene animate, si chiar jocuri video.
Castelul Predjamski: construit in pestera.
Fiecare castel din lume este unic în felul lui, nu sunt doua identice, dar acesta desi este mic si umil comparativ cu altele, dar acesta este probabil unicul dintr-o pestera, a doua ca marime din Slovenia. Denumirea Predjamski inseamna " Castel in fata pesterii". Castelul nu a fost construit intr-o singura etapa, primele insemnarii aparand prin sec. al XIII-lea, cu toate că prima parte (aripa stanga) a fost construita probabil în prima jumătate a sec.al 12-lea. Partea din mijloc a fost construita in timpul Renasterii, iar cea din dreapta in jurul anului 1570. Unele lucruri au fost adaugate si schimbate, dar din 1990 munca la renovare a inceput pentru a-l aduce la fatada din sec. XVI.
Castelul Neuschwanstein : castelul clasic din povesti.
Cel mai cunoscut din cele 3 construite de Luis al-2-lea de Bavaria, denumit uneori ca Regele Nebun, castelul Neuschwanstein este un palat regal in Alpii bavarezi, Germania. Inceput in 1869 si lasat neterminat din cauza mortii regelui survenita in 1886, castelul este expresia romantismului sec XIX. Într-o fantastica imitaţie a unui castel medieval, Neuschwanstein este dotat cu turnuri si spirale şi este spectaculos amplasat pe un înalt punct de pe raul Pullat.
Construcţia castelului a fost efectuată în conformitate cu un plan foarte bine stabilit. A fost dotat cu toate tipurile de tehnică, comoditati, care au fost foarte moderne, dacă nu chiar revoluţionare la momentul respectiv. Toaletele dotate cu apa curenta la fiecare etaj, sistem de incalzire cu apa calda pentru intreaga cladire. Turistii americani sunt deja familiarizati cu Neuschwanstein deoarece Castelul Frumoasei Adormite din Disneyland a fost construit dupa acesta.
Castelul Matsumoto: cel mai fascinant castel din Japonia.
Castelul Matsumoto, cunoscut ca Matsumotojo, este cel mai complet si frumos castel din Japonia. Este de asemenea, un bun exemplu de asa-numita "hirajiro", un castel construit pe câmpie, mai degrabă decât pe un deal sau de munte. Turnul principal si cel de-al doilea mai mic construite intre 1592-1614, au fost foarte bine aparate pentru ca in acele timpuri pacea nu era usor de asigurat.
No comments:
Post a Comment